Barn och unga på nätet

04.05.2015 kl. 14:39
För några veckor sedan ordnade Cygnaei Hem och Skola r.f. en föreläsning för föräldrarna under rubriken Trygg på nätet. Jag deltog i publiken och hade dessutom gått på Folkhälsans Smart på nätet-seminarium en månad tidigare. Denna text är mest mina samlade tankar och tips om ämnet.

Jag vill börja med att skriva att jag är mycket positivt inställd till nätet. Det känns viktigt att klargöra det till först, eftersom det finns så mycket mystifiering och negativa åsikter som ofta baserar sej på okunskap. Jag vill också klargöra att den här texten baserar sej på föreläsningar, artiklar jag läst på nätet, material jag fått tillgång till och personlig erfarenhet. Alla källor finnes under lästips på slutet.

Jag är ingen expert i frågan, bara en mycket intresserad förälder till två barn i lågstadieåldern. Om du har frågor så rekommenderar jag att du själv aktiverar dej och klickar vidare härifrån, jag har inga exakta svar. Har du däremot fler länktips eller kommentarer är det bara att delge!

Min personliga åsikt och känsla är att

 • många går omkring och tänker att det här är viktigt och nåt man borde kunna mer om, men gör inget åt saken. Tyvärr ger inte den här texten (heller) total upplysning, du måste själv vara super aktiv för att lära känna var på nätet ditt barn rör sej, hur du kan påverka, hur du kan hjälpa och vilka regler som gäller. Det jag däremot kan tipsa om är länkar som för dej vidare i ämnet, de kommer på slutet
 • många tror att barnet behöver teknisk hjälp med sin smarttelefon eller sin dator, att det är där skon klämmer. Visst kan det vara en delorsak men barnet behöver främst hjälp med sociala regler, hur det är okej att bete sej på diskussionsforum, VAD man kan publicera och VILKA bilder som är okej och HUR de ska agera om de blir utsatta eller ser mobbning

Jag tror på att alla, både barn och vuxna, har enorm nytta av internet. Men jag inser ju att det finns problem och massvis vi måste lära oss. Speciellt okänt tror jag internet är för oss vuxna som inte vuxit upp med det, medan det är nåt helt naturligt för våra barn. Vi kanske är i skepsis-skedet medan barnen redan ser det som vardagsteknik. Samtidigt kan det vara farligt att tro att de, barnen, är diginativa. De är inte det.

Tänk ren hur mycket lättare det blivit att installera nåt nytt på datorn eller telefonen, några klick bara och du har en helt ny programvara eller en ny app. För inte så länge sen måste man ha avsevärt djupare kunskap om den tekniska processen för att få in det. Det är ganska bakvänt att geniförklara en 2-åring som hanterar en iPad lika bra som du klarar av microvågsugnen. Det är inte så svårt nuförtiden. Alla är individer och lär sej på olika sätt, att vara expert på teknik är ingen åldersfråga.

Som i allt vi vuxna för vidare till barnen måste vi föregå med gott exempel. Barnen kopierar det vi gör, inte det vi säger. Då skrämmer det extra mycket att klicka in på vilket diskussionsforum som helst och läsa all galla som högst antagligt vuxna männsikor spyr ur sej. Fula, nedsättande kommentarer som varken ger mervärde eller hjälper nån. Det här kommentarerna läses också av barn och unga som sen tror att det är ett accepterat beteende.

Då gör de unga likadant och så är bollen i rullning. Sociala regler, precis som hur du beter dej bland folk IRL, samma ska gälla på nätet. Det är inte okej att gömma sej bakom ett anonymt nic och skriva dumheter. En bra påminnelse är att tänka efter om jag kan säga det här personligen, face to face, till personen i fråga? En ful kommentar på nätet kan sprida sej som en löpeld genom delningar och likes medan en ful kommentar sagd direkt åt nån kanske inte hörs av mer än ni två, eller högst några till.

Varje delning eller like tar lika ont som den ursprungliga kommentaren. Det är inte mer att reta, det är mobbning. (Visst vet ni redan skillnaden på att reta och mobba?)

Vad kan vi göra då?

Utgångspunkten är att vi vuxna lär barnen sociala regler, att vi tar vårt ansvar i att förebygga en bättre miljö på nätet och att vi känner till lagen. Vi måste helt enkelt ha koll på läget. Lika lätt som du kan beskriva ditt barns skolgård och klasskompisar, lika lätt borde du känna till de nätforum där barnet rör sej. Alla ska känna till rätten till integritet och att kunna säga ifrån och att följande är olagligt; förtal, olaga hot och ärekränkning.

Exempel: Anna blir mobbad av Agneta och Peter vid korgbollsställningen på skolgården. Du vet var ställningen finns, den ligger lite avsides och är ofta centrum för oroligheter. Inte bara Anna, utan också du, vet till vem ni ska rapportera om vad som hänt. Ni vet hur ni ska gå till väga. Du vet högst troligt också vem Agneta och Peter är.

Vet du allt detta om Anna blir utsatt på WhatsApp? Eller Facebook? Vet du vem du ska kontakta och vem som gjort vad? Lika mycket som barn och unga lever ett socialt liv på skolgården, lika mycket kommunicerar de via sociala medier. Och vi vuxna ska kunna hjälpa och stöda. Inte behöver vi vara experter, men vi ska ha ett hum om vart vi eller barnen kan vända sig om det går fel.

Den här listan har jag kopierat direkt av Friends (länk längre ner)
Praktiska tips för att utveckla din kunskap & ta ansvar:

 • skapa en lista på den kunskap du saknar
 • googla begrepp och forum du inte känner till, bildgoogla, se videon
 • prova själv genom att skapa ett konto/användarnamn
 • använd barn och unga i din närhet, diskutera med dem och fråga, var nyfiken

Vad ska vi undvika?

Det fungerar inte så bra med att förbjuda. Du kan lägga in spärrar och förbjuda sajter, men barnet kommer ändå att hitta kryphål och/eller nya sajter, tyvärr. Det fungerar bättre med öppen kommunikation och förtroende. Ju yngre barn, desto lättare är det för dom att agera om de ser eller upplever mobbning på nätet. De äldre barnen agerar också, men upplever mycket starkare rädslan att föräldern tar bort smarttelefonen eller förbjuder viss användning, om de berättar vad de sett eller upplevt. Då blir det farligt eftersom vi inte kan hjälpa med nåt vi inte ens känner till. Hetsa och överreagera inte, utan lyssna och hjälp istället. Prata hellre och visa att du är intresserad & närvarande.

Tid på nätet

Jag nämnde tidigare att vi vuxna befinner oss närmare skepsis-skedet än internet som vardagsteknik. Det syns extra bra då det kommer till spel på nätet. Dessa är en stor del av vardagen bland barn och unga och det har både bra och dåliga sidor. Visst finns samma fula jargong på spelforum, liksom på andra forum. Men spelen ger ändå möjlighet till sociala kontakter även för blyga, gemenskap, tips, nya likasinnade vänner och känslan av att lyckas. De är inte enbart av ondo.

Att dela ut skärmtid kan lätta på ditt samvete som förälder, men vad betyder skärmtid egentligen? Det är stor skillnad på att söka information på nätet, att se en film från Netflix eller att spela. Spelen är också olika. Det finns pedagogiska, kreativa och våldsamma spel men också spel för enbart tidsfördriv. Att ge en rutintid ger dej inte ansvarsfrihet. Tänk mer i innehåll än tid.

Här måste vi också ha koll på åldersgränser, använda sunt förnuft, visa intresse och begränsa där det behövs. Det är också smart att ifrågasätta våra egna hjärnspöken och mystifieringar. Varför är det ok för ett barn att sitta timtal vid ett bord och rita men inte tex att spela ett mattespel på nätet?

Nätet har både för- och nackdelar. Det var lika stort rabalder då radion kom. Eller serietidningar. Eller olika musikgenren. Eller filmer. Vi lär oss hela tiden mer om hur det fungerar bara vi är lyhörda och öppna och accepterar att detta är vardag. Eller så kan vi bosätta oss under en sten (fast där börjar vara ganska trångt).

Här följer ännu några tips baserade på de föreläsningar jag gått på och vad bla Folkhälsan listat:

Tips & råd till föräldrar

 • tänk på var vi kan / inte kan inverka
 • var nyfiken & tillgänglig
 • ta saker på allvar men hetsa & överreagera ej
 • var ett bollplank
 • var en god förebild
 • ta reda på det du inte kan
 • börja ren i åk 1 eller tom förskolan, ju förr dess bättre
 • förbud har ofta motsatt effekt
 • använd vuxna kontaktnät och ha samma regler, alla vinner!
 • sociala färdigheter gäller även på nätet
 • lär ut mediekunskap

Tips & råd till barn och unga

 • du ansvarar för det du gör på nätet. Tänk efter innan du kommenterar eller publicerar
 • be om lov innan du publicerar en bild på nån annan och tänk till innan du lägger ut bilder på dej själv
 • kom ihåg att det du tycker är en rolig kommentar eller ett skämt kan upplevas som kränkande och sårande av nån annan
 • kom ihåg att det är lätt att missförstå varandra i skrift, eftersom man inte ser miner och gester
 • var inte anonym, våga stå för det du skriver
 • våga stå upp för andra
 • var kritiskt till allt du läser, ser och hör på nätet
 • fundera noga om det är lönt innan du svarar på elaka kommentarer
 • berätta för en pålitlig vuxen ifall du mår dåligt av nåt som hänt dig på nätet
 • anmäl sånt som inte känns bra till den som ansvarar för webbtjänsten, också då det gäller andra än dej själv
 • spara skärmdumpar som kan användas som bevis
 • be någon med mer erfarenhet om hjälp ifall du är osäker på inställningarna på en webbtjänst
 • kom ihåg att du genom att vara positiv och snäll mot andra fungerar som en god förebild och bidrar till en positiv atmosfär, både på nätet och IRL

Läs- & länktips

En bra artikel som funnits i Folkhälsans egen tidning 04/2014

friends.se
En svensk organisation vars uppgift är att stoppa mobbning och diskriminering

mucf.se
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Sverige

nohate.se
”Kampanjens syfte är att höja kunskapen, särskilt hos barn och ungdomar, om främlingsfientlighet, sexism och liknande former av intolerans samt mobilisera för att främja mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet på internet.”

statensmedieråd.se
Satistik från Sverige, information om media, åldersgränser mm

teacherhack.com
Om digital kunskap och kodning

juridikinstitutet.se
Tips och råd om juridik (Sverige, men kan ge riktgivande hjälp också hos oss)

surfalugnt.se
Frågor, svar och tips

kränkt.se
Tips på hur du kan agera vid kränkning

pelikasvatus.fi

Polisen i sociala medier

Folkhälsan:

Vad är nätmobbning?

Vad kan jag göra om jag blir utsatt?

Vad kan skolan och föräldrarna göra?

 

Hoppas du fick gångbara tips av detta! Tillsammans kan vi bättra på atmosfären på nätet. Kommentera gärna om du har fler tips och tankar om detta.

 

Pia Lehtinen
Kommentarer (0)
Skriv siffran 1 med bokstäver:

Välkommen till vår skolblogg!

Här skriver vi om aktuella ämnen kring barn i skolåldern, skolan, läxor, hobbier och föräldraskap. Vill du bidra med en text är det bara att kontakta oss via vårt webbformulär.