Jorden runt: Festen som aldrig är den samma

Jorden runt-festen är en kär, och aningen hemlighetsfull, Cygnaeustradition. Ingen vet ens vilket år festen ordnades första gången!

Vad handlar festen om?

Vi kan kalla Jorden runt-festen för Cygnaei Hem och Skola-föreningens vårfest (och vi alla familjer hör ju till föreningen). Vi föräldrar är alltså arrangörerna och trots att vi får draghjälp av lärarna vilar ansvaret på oss. I det arbetet är klassföräldrarna är värda en rejäl applåd för sin insats. Men helst ska de bara behöva koordinera jobbet, inte göra allt själva. Tillsammans är nyckelordet.

  • Våren 2024 är temat Klassiska Jorden runt med spännande besök i olika världsdelar
  • Datum: tisdag 23.4, kl. 17.30-19.30
  • Festen är öppen för hela familjen och släktingar - alla med bara!
  • Inträdet kostar 5 euro för vuxna och 3 euro för barn. I biljetten ingår mat och dryck som serveras på skolgården. 

Vad allt ingår i namnet ”Jorden runt”?

Vi har intervjuat tidigare rektorn Ronnie Rehn och hans minne är att Jorden runt-traditionen skulle ha startat i slutet av 1990-talet, men inte ens han är helt säker. Tanken var då att varje klass ordnade något jippo eller någon aktivitet kring ett land eller världsdel. På det sättet reste festdeltagarna jorden runt. Idén är alltså att festdeltagarna går runt från klass till klass och bekantar sig med programmet där.

Är temat alltid det samma?

Nej. Vi har gjort varianter där vi har haft till exempel Norden runt, Finland runt, Östersjön runt. Med andra ord finns det hur mycket utrymme som helst för att variera konceptet. Bara vi klämmer in ordet runt så respekterar vi traditionen, hihi.

Måste det vara storsatsningar varje år?

Nej. Verkligen inte. Vissa år har ambitionsnivån varit hög, till exempel det året när det bland föräldrarna råkade finnas många duktiga kockar! (Vi minns ännu all den goda maten.) Men kom ihåg, det som barnen tycker är absolut roligast är att under två fartfyllda timmar få visa upp sin skola och klass, göra enkla grejer med oss vuxna (pysselhörna, kasta bollar i hinkar, ja du ser poängen).

Den största utmaningen för oss vuxna är att fatta att det inte behöver vara så avancerat – när vi alla kommer oss samman blir barn och föräldrar goa och glada! (du minns väl Beach Cup 2023, det var ju en skojig kväll!)

Och vad handlar lotteriet om?

Lotteriet är en Jorden runt-nykomling från 2023 som uppskattades av alla festdeltagare. Lotterna säljs i team med en fyra och en etta i varje team och betalningen sker via MobilePay. Intäkterna möjliggör för föreningen att ordna olika evenemang och annat som gynnar både barnen och föräldragemenskapen.

Bidra gärna med lotterivinster, skicka ett WA-meddelande till vår lotterimästare Jocke på 040 763 62 22 – tack!

Och här kommer några utvalda bilder från Jorden runt 2018:

PS. Två andra kära evenemang är Papporna läser och Mammorna läser, läs mer om dem här!